Ziarno, granulat i kiełki | Zielenina, warzywa i owoce | Pokarmy żywe | Pokarmy miękkie Dodatki mineralne | Woda Ziarno w ptasiej diecie stanowi odpowiednik chleba i ziemniaków. Ptaszki karmione wyłącznie mieszankami ziaren, po jakimś czasie zaczną cierpieć z powodów niedoborów witamin. Zielenina, warzywa i owoce stanowią najlepsze, naturalne źródło potrzebnych ptakom witamin, w dodatku w ich przypadku nie trzeba się obawiać przedawkowania, które jest jeszcze groźniejsze od niedoboru. Ptaki tak jak ludzie mają swoje ulubione smaki, nie wszystkie lubią to samo, dlatego początkowo należy przetestować różne rodzaje pokarmów, żeby sprawdzić, co im najbardziej przypadnie do gustu.
Owoce i warzywa trzeba podawać w osobnej miseczce, plastikowej lub szklanej. Nie powinno się ich wciskać między pręty klatki, bo w przypadku klatki ocynkowanej kwas zawarty w owocach rozpuści cynk, który przedostanie się do miąższu i ptaki się zatrują. Powinny być oczywiście świeże, uprzednio umyte i osuszone (wilgotny pokarm spowoduje biegunkę), niepryskane (i najlepiej pochodzić z rejonów ekologicznie czystych). Niedopuszczalne jest podawanie gnijących czy pleśniejących warzyw czy owoców. Prawdopodobnie na początku ptaki nie będą wcale zainteresowane nowym pokarmem, nie należy się jednak zbyt szybko zniechęcać. U hodowców i w sklepach ptaki karmione są zazwyczaj jedynie ziarnem, nic innego po prostu nie znają i potrzebują trochę czasu, aby przekonać się do nowo poznanego pokarmu. Jeżeli nasze ptaszki doczekały się dzieci, bardzo ważne jest, aby podawać jak najbardziej zróżnicowaną karmę szczególnie w okresie, kiedy pisklęta opuszczają gniazdo. Kiedy młode ptaszki uczą się samodzielnie jeść biorą do dzioba wszystko, co znajdą na dnie klatki. Im więcej pokarmów poznają w tym wieku, tym lepiej:)
UWAGA! Pewne pokarmy są dla ptaków trujące. Należą do nich:
*z własnego doświadczenia wiem, że niektóre zeberki początkowo w ogóle nie są zainteresowane marchewką. Takie należy stopniowo przyzwyczajać do niej podając im przez pierwsze tygodnie mieszankę jajeczną, której składnikiem jest m.in. właśnie tarta marchew, a którą powinny jeść chętnie. oprac. Aga |
STRONA GŁÓWNA | CHARAKTERYSTYKA ZEBEREK | ZANIM KUPISZ | AKCESORIA | ŻYWIENIE ROZMNAŻANIE | MUTACJE | CHOROBY | KLINIKI | PORADY | CIEKAWOSTKI | GIEŁDY/WYSTAWY | GALERIA KONTAKT | FORUM | LINKI | KSIĘGA GOŚCI |