STRONA GŁÓWNA | CHARAKTERYSTYKA ZEBEREK | ZANIM KUPISZ | AKCESORIA | ŻYWIENIE | ROZMNAŻANIE | MUTACJE | CHOROBY
KLINIKI | PORADY | CIEKAWOSTKI | GIEŁDY/WYSTAWY | GALERIA | KONTAKT
FORUM | LINKI | KSIĘGA GOŚCI

***POKARMY MIĘKKIE***




Pokarmy miękkie to specjalnie sporządzone mieszanki zazwyczaj na bazie jajka, zawierające wiele bardzo cennych składników i będące optymalnym pokarmem zastępczym dla ptaków owadożernych. Mieszanki te należy podawać w niezbyt wielkich porcjach i nie na długo (szczególnie w lecie, bo szybko się psują, kwaśnieją), a resztę można do 2 dni trzymać w lodówce.

Poniżej kilka przepisów:

Mieszanka nabiałowa wg Desselbergera i K. Rogaczewskiej
  • biały ser pełnotłusty (świeży, nie skwaśniały i niezbyt wilgotny) - 300 g
  • glukoza w proszku - 30 g (2 łyżki stołowe)
  • mąka ryżowa (lub kleik ryżowy w proszku, lub ryż gotowany - bez soli!) - 15 g (1 łyżka stołowa)
  • maka kukurydziana - 15 g (1 łyżka stołowa)
  • vitaral - 1 tabletka (po zmyciu polewy sproszkowana)
Mieszanka powinna mieć konsystencję plasteliny.

Mieszanka jajecznaMieszanka jajeczna

Podstawę mieszanki jajecznej stanowi jajko (białko i żółtko w proporcjach 2:1) i bułka tarta (pszenna) albo mąka pszenna. Proporcje składników trzeba podobierać tak, aby konsystencja nie była kleista, tylko raczej sypka. Mieszankę można urozmaicać dodając do niej płatki owsiane, kaszkę kukurydzianą i kaszę jaglaną (szczególnie w okresie, kiedy pisklęta uczą się samodzielnie jeść), zastępując mąkę pszenną mąką kukurydzianą, ewentualnie dodając do niej odrobinę glukozy i maku. Jajko można zastąpić białym serem.


Mieszanka wieloskładnikowa
  • kasza jaglana - 1 łyżka stołowa
  • kaszka kukurydziana - 1 łyżeczka od herbaty
  • drobno starta marchew z jabłkiem* - 1 łyżeczka od herbaty
  • 1/2 jajka na twardo
  • 1/4 łyżeczki maku
*Przepis na mieszankę wieloskładnikową zaczerpnęliśmy z książki Krzysztofa M. Jabłońskiego "Zeberki i mewki". Jednak zgodnie z najnowszymi zasadami żywienia ptaków nie powinno się łączyć pokarmów wysokobiałkowych (sera lub jajka) z pokarmami zawierającymi cukry proste (owoce i słodkie warzywa, np. marchew)), ponieważ cukry wiążą występującą w białkach lizynę, ważny aminokwas, który w tej postaci staje się nieprzyswajalny.

oprac. Aga

do góry



STRONA GŁÓWNA | CHARAKTERYSTYKA ZEBEREK | ZANIM KUPISZ | AKCESORIA | ŻYWIENIE
ROZMNAŻANIE | MUTACJE | CHOROBY | KLINIKI | PORADY | CIEKAWOSTKI | GIEŁDY/WYSTAWY | GALERIA
KONTAKT | FORUM | LINKI | KSIĘGA GOŚCI


©Copyright 2003 zeberki.wer.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.